miercuri, 13 aprilie 2011

Fumatul- un viciu care roade


          Multi dintre noi suntem sclav ai unui viciu...sau chiar a mai multora. Dar azi vreau sa va vorbesc despre fumat...in calitate de fumatoare. Deci nu ma apuc sa fac o predica impotriva fumatului, fiecare are libertatea de a alege, ci mai degraba vreau sa analizez ce se intampla cand totusi reusesti sa renunti la acest viciu...nu e o simpla renuntare, e o lupta cu tine insuti, adesea foarte grea. Mai ales cand ai in spate ani grei in slujba tigarii. N-am sa stau sa va explic de ce nu ma las eu...e prea complicat de inteles pentru nefumatori si prea simplu pentru fumatori.
          Mama mea a hotarat sa se lase de fumat, dupa vreo 20 si ceva de ani. A apelat in acest scop la o procedura cu rezonanta magnetica sau ceva de genul, in urma cu doua saptamani si vad ca, pana acum, a reusit sa se abtina. N-am avut curajul sa o intreb direct cum face fata sevrajului, adesea la telefon am simtit-o mai irascibila ca de obicei...mi-am inchipuit doar cum se simte...probabil fiecare aluzie sau gluma legata de subiect ar enerva-o, caci nu cred ca e prea placut sa ti se aminteasca la tot pasul, cand tu incerci sa lupti cu dorinta de a-ti aprinde o tigara. Din cate am vazut, le-a inlocuit cu dulciuri sau alte chestii de rontait, insa fiecare impuls ii cere o forta interioara de impotrivire. (Sper ca acest articol sa n-o deranjeze-din cand in cand, mai arunca si ea un ochi pe aici.)
         Acest viciu isi infinge radacinile atat de adanc, o data ce i-ai permis, incat, dupa ani intregi, ajunge sa devina parte din tine...gesturile asociate fumatului devin reflexe, in lipsa portiei regulate de nicotina simti cum ceva arde in tine...ceva care implora sa-i acorzi "hrana"...dupa mai multe ore, cand, in sfarsit, aprinzi tigara, te cuprinde o stare de tremur si de ameteala...e o senzatie comparabila cu stingerea setei dupa cateva ore de mers prin desert...probabil dupa cateva zile esti in stare sa mananci tigarile, spre a recupera cantitatea de nicotina de care ai fost lipsit. Nu e o lauda sa fii fumator, cum nu e nici sa fii alcoolic sau drogat...dar e interesant fenomenul prin care singuri ne punem viata la dispozitia unui viciu...devenim sclavi fara sa constientizam...suntem obligati sa ne hranim stapanul, care, in lipsa hranei, ne transforma intr-un fel de fiare flamande.

11 comentarii:

  1. Eu zic ca, asa cum ai descris foarte bine, fumatorii au avantajul unor senzatii in plus. In afara de asta, daca ai probleme de sanatate, renuntarea la fumat poate fi ca o nicovala pe care o arunci, dupa ce ai fost obisnuit atata timp s-o cari in spate.

    Inca o chestie: indiferent daca ma las de fumat sau nu, cred ca tot atunci voi muri, in aceeasi zi. Asa cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Vladut: Poate ai dreptate, ai sa mori in aceeasi zi, dar mai sarac cu cateva mii de euro. Nu iei banii in mormant, dar probabil ai sa lasi in urma ceva urmasi, sau ai sa duci o viata mai fericita folosind in alt mod banii respectivi. :)
    Pe Andreea o dau afara banii din casa, de aia a omis detaliul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Sevi: Ca nefumator, e usor sa privesti lucrurile prin prisma banilor cheltuiti. Doar fumatorii, fie ei si fosti fumatori, pot intelege ca partea financiara nu constituie o motivatie suficient de puternica. Inlocuieste orice alte placeri ce le-ai putea cumpara cu acei bani. Dar eu chiar nu am vrut sa dezbat tema "de ce nu e bine sa fumezi?" si nici nu am scris in ideea de a primi critici pentru "pacatul" de a fi fumatoare. Am vrut sa evidentiez si sa descriu anumite senzatii...Se pare ca n-ai prins esenta, doar ti-ai exprimat din start repulsia fata de acest fenomen.

    RăspundețiȘtergere
  4. marea mea durerea este ca se fumeaza in aproape toate locurile publice; de ceeeeeeeeeeeee?

    RăspundețiȘtergere
  5. TIGARA=DROG, eu una cred ca daca vrei, poti, nu iti trebuie nici un ajutor din afara, tu tre sa vrei sa te lasi. Am destule exemple in jurul meu, care in momentul in care au zis NU fumatului, au incetat sa mai fumeze, si era fumatori de multi ani si fumau mult pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Se poate sa te lasi, e important sa vrei, insa. Cu vointa poti face orice, problema e de unde luam vointa, se gaseste de cumparat la magazin?

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Lumi: Nu zic ca e imposibil, vointa e cheia...lupta cu tine insuti este insa una destul de grea si complicata.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Loopoolica: As vrea eu sa se gaseasca la magazin vointa, nu pentru a ma lasa de fumat, pentru altele...dar inca n-au inventat astia.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Sophie: Ar trebui sa existe locuri speciale pentru fumat in localurile publice. Cat despre spatiul public-strada, parcuri etc., aflate in aer liber, nu cred ca e deranjant pentru cei care nu fumeaza.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu zic ca vointa e data de dorinta. Si nu de dorinta ratiunii (care e din convingere), ci din altfel de dorinta. Eu pot sa ma conving ca e bine sa ma las de fumat, dar daca nu doresc cu adevarat acest lucru, nici vointa nu voi avea. Daca dorinta mea e sa ma las de fumat, atunci acest lucru vine de la sine.

    Si mai cred ca ar trebui infiintata o asociatie pentru protectia drepturilor fumatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Mircea Vladut: Iti dau dreptate...daca ne ascultam ratiunea, toti fumatorii stiu ca nu e bine sa fumezi, stiu ca se exoun la anumite riscuri. Dar ratiunea nu poate fi ascultata in lipsa dorintei ce tine de latura pasionala a fiecaruia.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...