marți, 12 aprilie 2011

Gelozia....sau declinul iubirii


        Cu siguranta fiecare dintre voi ati iubit macar o data in viata...atunci stiti ce inseamna gelozie, macar in teorie...probabil nu va voi spune nimic nou. Si totusi, eu cred ca gelozia nu e dorinta fireasca de a fi singurul partener al persoanei iubite...ci mai degraba include manifestarile patologice ce survin din teama de a nu fi inselat.  Comportamente bizare si deranjante, maladive as putea spune, pe care le adopta cei ce sufera de o asfel de tulburare...e la fel de rau a fi gelos cu a fi tinta geloziei. Gelozia asta roade ca un vierme, nu te lasa o clipa, o data ce te-a atacat...te inrobeste si face ce vrea din tine, te macina putin cate putin, pana devii alt om, adesea de nerecunoscut.
        Cei gelosi gasesc justificarea comportamentului lor in sentimentele de iubire fata de o persoana, considera ca au dreptul de a fi gelosi tocmai pentru ca iubesc...or prin comportamentul lor sfideaza esenta iubirii, o terfelesc, o transforma in ceva indezirabil...iubirea lor se transforma intr-o boala. Sunt bantuiti de obsesii si ajung sa nu se mai poata bucura de relatia lor...transforma totul intr-o urmarire continua, interpreteaza fiecare vorba, fiecare gest sau privire...gelozia le este adesea alimentata de rodul  imaginatiei lor, si nu de motive concrete si plauzibile. Pentru celalalt, viata de zi cu zi devine un calvar...e al naibii de greu sa traiesti langa un gelos. Ajungi sa iti masori cuvintele si pasii, sa iti controlezi gesturile, modul in care te imbraci sau te aranjezi...orice abatere de la firescul trasat in mintea lor declanseaza isteria...iti cronometreaza timpul necesar pentru fiecare drum pe care il ai de facut singur/a, trebuie sa ii dai explicatii peste explicatii, pe care oricum nu le crede, nici atunci cand si alte surse i le confirma.
             Eu va povestesc din propria experienta...dar cred ca sunt chestii de aplicabilitate generala. Poate nu v-ati fi imaginat, dar unul din asta gelos poate considera si o revista citita motiv de cearta...i se nazare ca din revista inveti cum sa-l inseli sau cum sa-l parasesti...sa nu mai zic cum fiecare lucru pe care i l-ai povestit privind viata ta pana in momentul in care l-ai cunoscut, devine o arma intoarsa impotriva-ti...e un chin sa ai un partener bolnav de gelozie. Pana la urma, iti strangi catrafusele si ii faci pa din mers...asa am facut si eu la un momentdat si asa ar trebui sa faca toti cei care sunt supusi unui asemenea tratament...unul din asta nu se vindeca decat, poate, atunci cand isi pierde partenerul...sau poate nici atunci.
             Eu mi-am dat seama ca toate manifestarile acestea de gelozie pot aparea doar la cel care are complexe intr-o relatie, care din pricina minusurilor pe care le are, sau pe care crede ca le are, se simte mereu amenintat. A fost o experienta din care am invatat multe...printre altele...sa nu transform dragostea in obsesie, caci o data picat in mrejele geloziei, relatia aluneca incet sau sigur spre final... Caci fiecare din noi putem cadea prada pornirilor de acest fel...iubirea insa merge mana-n mana cu increderea...cand increderea se clatina, pe aceeasi panta va cobori si iubirea, chiar daca in aparenta putem vedea altfel lucrurile.

6 comentarii:

  1. Daca nu esti macar un pic gelos, inseamna ca nu iubesti, ca nu-ti pasa. Dar de aici si pana la a face o obsesie din gelozie, e cala lunga, spre psihiatru. Totul trebuie facut cu masura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci cand gelozia este irationala si devine parte componenta a relatiei , iubirea poate fi distrusa. Excesele partenerului gelos si incercarea celuilalt de a nu ii oferi motive de banuiala zdruncina relatia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gelozia este o manifestare a lipsei de respect faţă de partener, a posesivităţii excesive şi de cele mai multe ori denotă clar un deranjament psihic. Nu iubim legând cu cătuşe şi intrând cu bocancii in întimitatea celui iubit, ci dimpotrivă, lăsându-i liber spiritul

    RăspundețiȘtergere
  4. Gelozia, la fel ca invidia, dovedeşte neputinţa; sentimente fireşti pentru omul umil, la fel de fireşti pentru cei care nu înţeleg că omul trebuie să privească peste el însuşi -adică să iubească cu adevărat, nu să fie gelos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca poti sa fii foarte gelos cu zero cantitate de dragoste. Pentru mine e doar un simt de proprietate.

    Si, intr-adevar, nu poti fi fericit daca esti inselat. Dar nu cred ca asta e gelozie.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Mircea: Ai inteles perfect ce-am vrut sa spun.

    @ Loopoolica: Sa stii ca nu e asa lunga calea. :)))

    @ Mitzaabiciclista, Florentin si Scorchfield: Adevarat ce spuneti voi...

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...