vineri, 15 aprilie 2011

In sertarele mintii...


Mi se pare surprinzatoare puterea creierului omenesc...are capacitatea de a stoca o infinitate de informatii. Ele se aseaza acolo, undeva, ani intregi nu mai ai de-a face cu notiunile respective, nici macar nu mai stii despre ce ai invatat, ce anume ai memorat...si totusi ele nu se sterg. Doar lipsa exercitiului face sa se astearna senzatia de aparenta uitare. Nu ca nu ti-ai aminti, ci pur si simplu nici nu te mai gandesti la acele notiuni, date, informatii...Si apoi, fara a cere expres o readucere aminte, ele revin ca niste flash-uri.
De cand mi-am pus creierul la treaba...adica de cand incerc si eu sa scriu cate ceva interesant, mi-amintesc tot felul de chestii, de amanunte pe care nu ca le credeam uitate, nici macar nu mai stiam ca le stiu. Scotocind in mintea mea dupa idei, dau si peste fisiere vechi, in care nu am mai umblat de o gramada de ani...si constat uimita ca nu am invatat degeaba anumite chestii cand eram la scoala, ele imi folosesc intr-un fel sau altul.
Si mai e o chestie...cand citesc mult, mi se plimba cuvintele pe limba, se ingramadesc sa fie asternute pe ceva, vocabularul si modul in care imi vin frazele in minte ma uimeste si pe mine. Desi nu reusesc tot  timpul sa le leg, sa insailez un articol cu ele. Dar ma simt asa, un pic nebuna (daca ajung sa vorbesc singura, va anunt), ca si cum as vorbi in fata unui auditoriu. Ciudat e ca nu imi vin in minte fraze din carti, ci fraze pe teme reale. Cand o las mai moale cu cititul, parca nu-mi mai gasesc asa usor cuvintele, creierul e in gol de productie, nu mai asimileaza nimic nou si simt eu ca nu mai dau acelasi randament.

8 comentarii:

  1. Asta apropos de "sertarase, doasarase" :))) Si cand te gandesti ca noi folosim doar 10 % din capacitatea creerului (asta intr-un caz fericit, unii chiar mai putin de 3%... ). Cu vorbitul singura prin casa stai linistita, eu faceam asta destul de des, si singurul motiv pentru care nu o mai fac este ca m-am auto-educat. Acum vb singura dar doar in mintea mea. Nu e rau, inseamna ca folosim procentul corespunzator si corect :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai tu linistita, ca io vorbesc singur de mult. Ma trezesc uneori ca explic cuiva ceva, ca si cum ar fi de fata, povestesc chestii de unul singur, dar cica vorbitul singur ajuta la dictie. Se stie ca folosim insa doar vreo 10% din capacitatea totala a creierului. Pe de alta parte, stiu ca de la o varsta nu mai inmagazinam informatii decat daca se sterge ceva vechi, adica se cam umple hard-ul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreea, sa stii ca nu ne-am vorbit, eu si Casa cu Nuci, asa au iesit ideile:)))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. :))))))))) Voi ma faceti sa rad de una singura...de-mi intra acus barbatul la idei. :))))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mintea ca si muschii, daca nu sunt folosite se atrofiaza, isi pierd din abilitati, asa ca trebuie sa le punem la munca!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Loopoo: Stiu ca nu v-ati vorbit :)))... Ma bucur ca nu sunt singura "ciudata". :)))

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...