sâmbătă, 2 aprilie 2011

Ineficacitatea sistemului penitenciar


Inchisorile- locuri unde cei ce comit infractiuni isi ispasesc pedepsele. Nu doar la noi, ci probabil peste tot in lume (n-am studiat aspectul din perspectiva asta). Statul sustine financiar aceste institutii ce au rolul de a pedepsi faptele reprobabile calificate ca infractiuni si de a-i reeduca pe infractori. Pentru fiecare detinut se aloca de la bugetul de stat o anumita suma, destul de mare in comparatie cu alte categorii de persoane institutionalizate. Teoretic, investindu-se niste bani, ar trebui sa se obtina un anumit profit, nu neaparat financiar. Ar trebui ca, dupa un sejur intr-un penitenciar, cei in cauza sa se corecteze, sa nu mai recidiveze...doar ca nu se intampla deloc asa...putini sunt cei care se indreapta, cei mai multi persista in comportamentul lor antisocial, ba chiar se perfectioneaza in domeniu. Cum regimul de detentie este destul de bland, iar pentru unii reprezinta o alternativa de trai mult mai confortabila decat ceea ce ii asteapta acasa, in libertate, infractorii nu sunt speriati de gandul reintoarcerii, altfel nu imi explic de ce gradul de recidiva este atat de mare. Nu stiu cum se prezentau lucrurile pe vremea cand regimul de detentie era de-a dreptul sever, insa acum, cand standardele europene au impus modernizarea spatiilor de detentie, cand detinutilor li se asigura tot confortul si hrana,scopul de reeducare al sistemului penitenciar nu este nici pe departe atins. Nu stiu daca regimul bland de detentie este singurul aspect ce favorizeaza recidiva. Probabil exista si alte cauze, alte rotite ale contextului socio-economic responsabile, insa sunt convinsa ca, in forma sa actuala, sistemul penitenciar este unul ineficient. Desi, ca societate, sustinem financiar acest sistem prin contributiile noastre, pentru ca amenintarea infractionalitatii sa scada, din pacate, nu obtinem rezultatul dorit.

11 comentarii:

  1. Teoretic ai dreptate : e scump sa sustinem sistemul actual. Consider-o ca o taxa de protectie . E mult mai bine sa stea acolo decat prin casele si buzunarele noastre :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Stau acolo temporar...cand ies, continua sa faca rau.

    RăspundețiȘtergere
  3. vrei sa-i luam acasa ? ca pa maidanezi ?
    lasa-i acolo :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne fereste! Cred doar ca o duc prea bine acolo, incat nu-i mai sperie gandul ca s-ar putea reintoarce.

    RăspundețiȘtergere
  5. m-as caca in ele de drepturi ale omului. Sunt de acord cu ele atata timp cat esti om, dar daca iesi din sfera umanului acele drepturi n-ar trebui sa mai fie valabile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din sfera umanului ai iesit in momentul cand iti permiti sa fii vulgar si sa deranjezi intr-un mod grosolan pe cei care chiar sunt interesati de anumite aspecte ale societatii in care traim. V-as ruga , mai multa decenta si mai mult bun simt atunci cand va exprimati opiniile
    Articolul a fost destul de slabut ,nimic interesant sau nou.

    RăspundețiȘtergere
  7. As fi curios sa stiu si eu cine e anonimul asta...Si cine nu apreciaza anumite articole, ar trebui sa scrie el insusi sau ea insasi unele mai interesante...

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Anonim: Pe acest blog imi scriu parerile proprii despre diverse subiecte. Nu intentionez nici sa scriu lucrari stiintifice, nici sa emit teorii inovatoare.
    Cat despre drepturile omului, sunt de acord cu Loopoolica. Proprietatea este aparata prin lege. Dreptul la viata sau dreptul la integritatea fizica reprezinta drepturi fundamentale ale omului. Cand un individ incalca aceste drepturi ale altui individ, vi se pare normal ca primului sa ii fie respectate "drepturile omului" cand el nu le-a respectat pe ale altuia? Mie nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Lasa "anonimii" si fi atenta: articolul tau Fooooooarte bun si frumos imi aduce aminte de o faza din BD atunci cand regretatul Dem Radulescu il intreaba, odata ajuns pentru nu stiu cata oara la prizon, pe un gardian "Tovarase, cand incep orele de educatie civica, ca deabea am ajuns si noi si vrem sa devenim cetateni model" :))))
    Ce reabilitare, cum sa nu mai recidiveze infractorii si criminalii atata timp cat la "penitenciar" e mai bine ca acasa? TV prin cablu, pachete de la rude, permisii chiar de sarbatori...

    RăspundețiȘtergere
  10. Cine nu este in stare sa-si sustina punctul de vedere decat in spatele anonimatului, inseamna ca, de fapt, nu are nimic de spus, pentru ca in spatele anonimatului nu exista asumarea responsabilitatii vorbelor tale... Oricum, oameni care stau in fata calculatorului si asteapta momentul sa jigneasca pe unul sau pe altul sunt destui, asa ca nu trebuie bagati in seama !
    Anreea, din cauza unora ca el imi moderez eu comentariile.

    RăspundețiȘtergere
  11. In principiu, cred ca notiunea de "pedeapsa" e o chestie de imagine, pentru a descuraja alti oameni sa faca la fel. Iar privarea de libertate eu o inteleg nu ca pe o pedeapsa, ci ca pe o protectie a societatii. Nu poti schimba firea unui om, indiferent ce i-ai face, nici sa-l fortezi "sa fie bun". Poate ca unii inteleg ca nu le-a mers si renunta, insa... asa ceva se intampla mai rar. Odata intrat in hora (adica in lumea puscariasilor), e greu sa mai iesi.

    Dar nu sunt in domeniu, mi-am spus si eu parerea, asa, dupa ureche.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...