luni, 20 iunie 2011

Nevoia romanului de a se vedea proprietar

Tot romanul isi doreste casa lui, bucata lui unde sa stie ca nu-l da nimeni afara de acolo, cel putin in mod normal. Sa fie asta o reminescenta a perioadei comuniste, cand ne doream atat de mult sa fim proprietari? Sau poate ca situatia celui ce sta in chirie este atat de precara si atat de putin protejata de legi, incat e firesc sa isi doreasca sa fie proprietar. Spun asta pentru ca in alte tari nu e musai sa ai casa ta, poti sta linistit cu chirie si oamenii nu isi amaneteaza ani din viata pentru a avea casa lor. La noi de ce e aceasta nevoie stringenta?

9 comentarii:

  1. Păi în alte ţări, dintr-un salariu minim pe economie îţi permiţi să plăteşti chiria, să-ţi cumperi cele necesare şi să şi economiseşti pentru un concediu pe an. Câţi oameni cu salariu minim pe economie în România şi-ar permite cele de mai sus? Că se duce salariul direct pe chirie... şi atât. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In Romania nu sunt protejati nici chiriasii , nici proprietarii :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Porniri pur comuniste. Să aibă individul casă, masă, mașină... Dar bucurie și prosperitate canci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt proprietar de apartament intr-o casa cu curte ,nu stiu cum e sa stai cu chirie ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu daca m-as putea implica personal in renovarea sau decorarea unei case ce nu e a mea...

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai o persoana cu salariul minim pe economie nu își permite nici rata pe 'nspe mii de ani pt a fi proprietar si nici chiria... Deși daca e sa o luam asa nu își permite nimic, deci s-ar putea sa fie mai ieftină rata decât chiria... Asta daca dai peste o banca dispusă la creditare... Si aici apare paradoxul din cauza căruia cu toții vrem sa fim proprietari... Daca nu ai avut curiozitatea sa faci asta in străinătate caută pe Google sa vezi cât costa o cutie de chibrite in țările civilizate... O sa vezi ca nici garaj nu-ți iei cu banii de pe un apartament decent si frumos aici. Si da, se poate decora un apartament închiriat luând in considerare faptul ca cei din străinătate care își petrec toată viata in chirii au contracte pe termene foarte lungi. Casa închiriată are si beneficii oferindu-ți flexibilitate si responsabilizare. In Romania e periculos sa inchiriezi pentru ca noi nu suntem pregătiți pt asa ceva... Știm sa distrugem, sa stricam, sa nu ne plătim datoriile, sa furam, etc, etc...

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca " in alte tari nu e musai sa ai casa ta" , asta nu inseamna ca ei nu tanjesc dupa acest lucru. La fel de multi ani ar trebui si ei sa-si amaneteze din viata daca isi fac un credit pentru casa.
    Sipritul prorietar nu e ceva exclusiv romanesc, e o latura a sigurantei aplicabila fiecarui individ.
    Chiria prezinta limitari (chiar si afara) care fac diferenta intre camin si casa(cum spune si Loopoo), dar care evident reprezinta cea mai buna alegere cand nu-ti permiti sa fi propietar.

    "Tot romanul isi doreste casa lui", as spune fiecare om isi doreste caminul lui, indiferent de natie si fara a gasi in asta vreo reminescenta comunista, ba chiar in acele vremuri ICRAL-ul inchiria apartamente fiecarei familii , la preturi ce nu demolau bugetul familial.
    Faptul ca in Romania avem mai multi proprietari decat in alte tari nu cred ca reprezinta o anomalie si nici ca pe cei din afara nu-i intereseaza la fel de mult acest aspect, ci doar ca nu isi permit.Mai e vorba si despre monopol, intr-un oras cu 5-7 milioane de locuitori si doar cateva sute de mii de proprietari, ce interese ar avea cineva sa ieftineasca pretul locuintelor, mai bine le ofera un cadru legal bine definit, chriasilor,preturi accesibile si ii invata ca , chiria este numa' buna....asigurand in fapt un venit continuu si colosal anumitor "interese".

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vrut sa subliniez faptul ca la noi, protectia chiriasului e cam inexistenta in fapt. Nu ai certitudinea ca vei ramane acolo timp de multi ani, chiar daca asa te-ai inteles cu proprietarul, caci nu se stie cand are chef sa vanda sau sa-si insoare vreun nepot si ai zburat fara prea multe explicatii. Stiu ca sunt si multi chiriasi care au un comportament necivilizat, distrugand casa pentru ca nu e a lor. Insa sunt si destui de buna-credinta si sunt tratati la fel cu ceilalti.

    Noi am renovat si am investit in imbunatatiri chiar daca nu suntem proprietari, pentru ca pana la urma e vorba de confortul nostru cat timp stam acolo. Unele chestii se pot desprinde, dar altele nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca e vorba despre legatura cu locul, cu pamantul. Poate ca noua nu ne place atat de mult sa migram dintr-un oras in altul, de la un servici la altul. Suntem mai statici si ne atasam de locurile in care traim.
    Uite, Stefan imi spunea ca atat el cat si colegii lui au patriotism local: fiecare prefera sa cumpere produse alimentare din orasul sau zona de bastina.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...