marți, 28 iunie 2011

Pro sau contra pedepsei cu moartea?


Saptamana trecuta, un senator sau un deputat (pentru mine e totuna, desi am studiat la un anumit moment aspectul), initiase un proiect de introducere a pedepsei cu moartea in cazul violului asupra unui copil urmat de moartea victimei...intre noi fie vorba, ideea  nu mi se pare deplasata...sunt delicte grave pentru care ar fi necesara pedeapsa cu moartea. Insa, cel putin la noi, erorile judiciare sunt prea frecvente, numarul de dosare pe care le are fiecare judecator in fiecare zi este prea mare, pentru a fi siguri ca vinovatia cuiva este indubitabila si stabilita in mod corect. Sa nu mai spun de cazurile in care solutia este influentata prin diverse mijloace...Procentul cazurilor susceptbile de a fi judecate incorect este mult prea mare pentru a putea fi acceptata introducerea pedepsei cu moartea, existand riscul de a fi condamnate persoane nevinovate. Stiu ca aceeasi posibilitate exista si in alte state, nu doar la noi, insa, dat fiind ca ma intereseaza situatia de la noi, sunt de parere ca, desi necesara, la momentul actual, pedeapsa cu moartea este inoportuna.

8 comentarii:

  1. Multi ar fi tentati sa fie Pro, dar vorba ta, la cate greseli se fac in justitie, nu e cazul. Mai ales ca s-ar putea orchestra si aranjamente astfel incat cineva sa fie condamnat la moarte. Dar in general fie vorba, un criminal dovedit nu mai poate beneficia de drepturile omului, pentru ca nu mai e om. Totusi insa, asa cum nu dam noi viata, nici n-avem dreptul s-o luam. Si, pe de alta parte, daca executi un criminal, nu esti in niciun caz mai bun ca el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intrebarea daca este sau nu moral ca un stat sa execute oameni , a fost dezbatuta de secole intregi.
    Din pacate de multe ori apar erori in sistemul judiciar, motiv pentru care cred ca cea mai buna abordare este sa nu se foloseasca pedeapsa capitala. E adevarat ca si mie imi fierbe sangele in mine numai cand ma gandesc la atrocitatile pe care le comit unii, insa pentru cei care sunt invinuiti pe nedrept nu e normal sa se foloseasca pedeapsa capitala.
    Pentru un om care a fost condamnat pe viata din greseala, daca greseala este descoperita, se poate repara ceva, cat de putin, dar se poate. Pentru unul care a fost ucis din greseala, nu se mai poate face nimic.
    Este un pret pe care trebuie sa-l platim pentru a-i ocroti pe cei nevinovati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt contra, indiferent de motive. Unul dintre ele ar fi ca pedeapsa cu moartea este doar o razbunare, care nu repara nimic. Dar motivul cel mai important este ca nu mai suport violenta.
    In fata mortii suntem cu totii egali, deci criminalii nu sunt cu nimic mai prejos decat noi.
    Cred, deasemeni, ca oricare dintre noi este capabil de crima, insa poate am avut norocul sa nu fim fortati s-o facem.

    RăspundețiȘtergere
  4. Riscul condamnarii unui nevinovat la moarte este prea mare, asadar sunt contra.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca nu exista om pe lumea asta sa nu-i doresca moartea celui care i-a omorat tatal, mama, copilul, fratele, sau pe cineva drag.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ cuvintealese: Asa e, cand privesti din afara, e posibil sa nu ai sentimente din astea, dar daca te afecteaza personal o astfel de drama, oricat ai fi de moral, tot iti doresti sa-l vezi mort pe cel care a ucis o persoana draga.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Mircea Vladut: Poate ca e doar o razbunare, pierderea suferita nu poate fi inlocuita si, totusi...Nici mie nu-mi place violenta, insa sunt cazuri in care o gasesc justificata, cum ar fi acesta cand reprezinta un act de dreptate.

    Pe de alta parte, ma gandesc ca, poate, daca ar exista iminenta pedepsei cu moartea, poate ar scadea nuamrul delictelor grave...spun poate, pentru ca multi criminali sunt convinsi ca vor reusi sa nu fie descoperiti...

    RăspundețiȘtergere
  8. cică mai bine să scape 9 vinovaţi decât să condamnăm 1 nevinovat la moarte

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...