joi, 2 iunie 2011

Mai reciclam si noi ceva?

Sa nu ma acuzati de nostalgie dupa comunism, caci nu asta e esenta a ceea ce vreau sa va spun. Eu nu am trait prea mult in acea epoca, insa am tot auzit povesti ale celor ce au copilarit pe atunci despre cum umblau ei dupa sticle goale pe care apoi le duceau undeva unde le erau cumparate. Tot din povesti stiu de maculatura ce trebuia dusa obligatoriu in fiecare an. Toate aceste activitati sustineau reciclarea materialelor, nu se facea risipa, oamenii erau impinsi sa recicleze ambalajele, hartiile. Daca privim lucrurile sub acest aspect, nu cred ca era ceva rau. Doar ca dupa ce am devenit liberi, poate din cauza ca astfel de activitati ne aduceau aminte de acea epoca, ni s-a parut o dovada a libertatii sa aruncam sticle, bidoane, hartii pe oriunde apucam, sa nu ne mai ingrijim a le aduna si a le duce la un centru de reciclare (nici nu stiu daca exista asa ceva). Un timp dupa revolutie se mai cumparau sticle, stiu asta pentru ca am apucat si eu sa adun sticlele din camara bunicii si sa le duc pentru a lua un ban pe ele. Apoi, la chioscurile unde se cumparau au disparut afisele, s-a renuntat la aceasta metoda de recuperare, considerata depasita...Astazi, nu mai recicleaza nimeni nimic...desi multe ar mai putea fi prelucrate si refolosite. La cate pliante si reviste cu reclame primim lunar in cutiile postale, am lua ceva bani pe ele, nu mai vorbesc de pet-uri si chiar de sticle, desi astfel de ambalaje au pierdut teren in fata celor din plastic. Suntem ingropati in gunoaie, pentru ca nu ne mai obosim sa reciclam ceea ce ar putea fi reciclat. Totodata, risipim resurse ce nu sunt inepuizabile, la un moment dat, mai mult sau mai putin indepartat in viitor, ele vor fi pe sfarsite. Am vazut ce-i drept in hypermarket-uri cateva initiative stangace de a determina oamenii sa recicleze...dar cum castigul imediat e inexistent, cosurile special amenajate sunt cam goale, in timp ce pubelele si gropile de gunoi dau pe-afara. Nici nu e cool sa mergi cu sacosa plina de diverse gunoaie sa le duci intr-un loc pentru a fi reciclate.

9 comentarii:

  1. Eu una stiu: in afara de pumnul in gura, de cenzura si de lipsa accesului la informatie, pe timpul lui Ceausescu se luau decizii corecte. Nu exista atata consum aiurea, se reciclau lucruri, nu mai zic de ordine, si de trai sanatos. Caci acuma ne cacam pe noi sa mancam tot felul de porcarii din soia, iar atunci strambam din nas. Mie incepe sa-mi cam para rau dupa multe din chestiile de atunci.
    P.S. Dar tu inveti la disertatie, sau ai abandonat-o? Ca vad ca bagi la greu pe blog :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. PAi n-am zis ca nu mai scriu deloc...doar mai putin...asta era scris de vineri si nu il postasem. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. am mai vazut afise cu centre de colectare hartie si o masinarie in mega pentru sticle de plastic-pentru fiecare sticla primesti 50 bani :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Sophie: Serios? Pai la cate sticle d-astea ameu...uite cum fac rost de bani pentru carti. :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm...e 5 bani pentru fiecare pet si se da sub forma de bon valoric pe care il cheltui in magazin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu una reciclez, aici am o cutie speciala pt reciclat, pun acolo hartie, plastic si cutiile de la sucuri si vine masina de reciclat o data pe saptamana si mi-o ia din fata casei. Daca am mai mult, la orice scoala exista tomberoane speciale unde se colecteaza pana si haine, fiecare cu specificul lui, ma duc la arunc acolo si gata. Da, nu iau bani pe ele, dar cui ii pasa? Oricum era o nimica toata ce luam pe ele cand recilcam in Romania, si plus ca te obligau la cantitati imense de maculatura, ma ajutau si colegii de servici a parintilor.Groaznic!

    RăspundețiȘtergere
  7. scuze, stam ca e cu 5; e bun si bonu pt mega- faci economie la cumparaturi

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca trebuie adoptat modelul de afara ,unde colectare se face selectiva...

    RăspundețiȘtergere
  9. Reciclarea nu a fost o inventie comunista. In occident exista o adevarata industrie de recuperare a deseurilor. Recent am vazut o emisiune in care exista traditia recuperarii gunoaielor in Paris de cel putin 200 ani, traditie mostenita din tata-n fiu.
    Acum romanul vrea sa arate ca e bogat, ca nu se uita la bani marunti, cred ca de asta a scazut atat de mult cantitatea recuperata. Plus ca inca nu exista industrie de profil suficient de bine dezvoltata.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...